SBS'ye KAÇ GÜN KALDI?

SİTEMİ NASIL BULDUN?

Powered By Blogger

26 Nisan 2010 Pazartesi

ISI YALITIMI DEVAMI

Yaşadığımız ortamda bazı maddeleri belirli sıcaklıklarda tutmamız gerekir. Örneğin, dondurmayı ve gazlı içecekleri soğuk, çayı ve çorbayı ise sıcak tüketmeyi tercih ederiz. Bu maddelerin bulunduğumuz ortamda daha uzun süre soğuk veya sıcak kalması için ısı yalıtımından yararlanılır.

Isı akışını engellemek için plastik, tahta gibi yalıtkan maddeler kullanılır.

Yalıtım için kullanılan malzemelerden bazılarının yapısında hava bulunur. Hava iyi bir ısı yalıtkanıdır. Çünkü havayı oluşturan tanecikler arasında oldukça fazla boşluk vardır. Bu sebeple bu tanecikler arasında ısı iletimi çok yavaş olur.

Yün kışlık giyecekleri yapmak içib en çok kullanılan malzemelerden biridir. Yün lifleri arasında hava vardır. Bu hava sayesinde ısı yalıtımı sağlanır.

Soğuk havalarda kuşlar vücut sıcaklığını korumak için tüylerini kabartır ve tüylerinin arası hava ile dolar. Bu sayede ısı yalıtımı sağlanmış olur. Bazı durumlarda ısı akışını iyice yavaşlatmak için havası boşaltılmış yalıtım malzemeleri kullanılır. Bu boşluklar vakum olarak adlandırılır. Örneğin, çift camlarda ve termosta vakum özelliğinden yararlanılarak ısı yalıtımı sağlanır.
Isı akışı bazı durumlarda yavaşlatılmak istenirken, bazı durumlarda ise hızlandırılmak istenir. Örneğin, ısının ocaktan tenceredeki yemeğe kısa sürede ulaşması istenir. Bu nedenle tencerelerin gövdeleri ısıyı iyi ileten maddelerden yapılır. Fakat ısının tencereden elimizle tuttuğumuz sapına gelmesi istenen bir durum değildir. Bu nedenle tencerelerin sapları ısıyı iyi iletmeyen maddelerden yapılır.
Pişirme amaçlı kullanılan bazı kaplarda amaç sadece kabın ısıyı iyi iletmesi değil, ayrıca pişme kalitesinin de iyi olmasıdır. Örneğin, pişirme amaçlı kullanılan toprak ve seramik kaplar ısıyı kabın her tarafına yavaş yavaş ilettiği için yemek lezzetli olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Küfür Kullanmayın!