SBS'ye KAÇ GÜN KALDI?

SİTEMİ NASIL BULDUN?

Powered By Blogger

12 Nisan 2010 Pazartesi

Anadolu Uygarlıklarına Ait Eserler Devamı

click to zoom











click to zoom







click to zoom




Resimler Anadolu Kültepe kültürüne aittir. Louvre (Paris) müzesinde bulunan bu parçalara /İkiz idol/ adı verilmiştir. Ama diğer eserler tek iken neden bunlar ikiz oluyor? Nedeni ikiz olmayıp bu iki başın kral ve kraliçeyi simgelediğidir. Onlar eşit yetkilere sahip olduklarından ikiz olarak görüntüleniyorlar. Boyunlarındaki kolye tek bir kolye olup ikilikteki tekliği simgeliyor. İkinci resimde at üstünde seyahat eden bir kadın yönetici görülüyor.















O zamana ait çanak çömlek, gümüş eşyalar...



















kocbasikap.jpg







boyalikap.jpg







4kulplukap.jpg














KADIN FORMUNDA İÇECEK KABI





Yapılan Takılardan...

Takılar tarihin en eski dönemlerinden beri insanoğlunun hayatında... O zamanlar tılsım, büyü ya da sadece süs eşyası olarak kullanılan takılar deriden, tahtadan, taştan, kemikten, fildişinden yapılıyordu.



Ardından tunç, demir gibi madenler geldi. Sonraları işin içine paha biçilmez değerli taşlar girdi ve mücevher kavramı oluştu. Kadınların arzu nesnesi konumundaki değerli takılar hakkında bilgi sahibi olmaya ne dersiniz?

Altın

Altın diyelim öncelikle. Zira özellikle bizim kültürümüzde sosyal hayatta da kendine has anlamlar taşıyan altının önemi oldukça büyük. Çok dayanıklıdır ve diğer elementlerle tepkimeye girmez altın; yani paslanmaz, yanmaz, kararmaz, aşınmaz, kolay kolay erimez. Çok iyi bir iletkendir. İngilizce altın, yani “gold” kelimesi, eski İngilizcede “sarı” anlamına gelen “geolo” kelimesinden türemiştir. 1 ons (31 gram) altın, yaklaşık 3 ton altın cevherinin işlenmesiyle elde edilir. Boşuna bu kadar değerli değil anlayacağınız. Ayrıca cıva içinde çözünürlük kazandığı için altınlarınızı bu elementle yanyana getirmemeniz tavsiye olunur.




Altın takıların beyaz, yeşil ve kırmızı olmak üzere çeşitli renkleri türedi biliyorsunuz. Bildiğimiz sarı altına iridyum ve paladyum katıldığında beyaz, bakır ve gümüş katıldığında yeşil, bakır katıldığında ise kırmızı altın üretiliyor.

Estetik anlamda ortaya çok şık takılar çıkarmak mümkün oluyor böylelikle. Yine de aldığınız renkli altınların saf olmadığını belirtmek istedik.

Altının bakımı dayanıklı doğası sayesinde çok kolay. Ancak içine eklenen diğer elementler nedeniyle bazı bozulmalara karşı hassasiyet kazanıyor. Bu nedenle ev işlerinde kullandığınız kimyevi maddeleri altın takılarınızdan uzak tutmanızda fayda var. Deniz ve havuza girerken de takılarınızı üzerinizde bulundurmamanızı öneririz; hem kaybolabilirler hem de klordan ve tuzdan olumsuz etkilenebilirler. Takıların temizliği için de saf su yeterlidir.

Elmas

Bilinen en sert mineral olan elmas, zenginlik ve şatafatın en büyük işaretlerinden biri. Saf karbondan mamûl. Doğada ulaşılması ve yüzeye çıkarılması en zor madenlerden biri.
Çok ama çok dayanıklı. Öyle ki bir elması yine ancak bir elmas ile kesebilirsiniz. Zaten ismi de Yunanca “yenilmez” anlamına gelen “adamas”tan türemiş. İşlenmesi ve takı haline getirilmesi durumunda kapılar genellikle pırlantaya çıkıyor. O zaman buyurun...






Pırlanta

Işıl ışıl, rüya gibi. Aynı zamanda da sert, kolay kolay kırılmaz ve dayanıklı. Özünde elmas ile aynı madenden yapılır, işleme tekniği nedeniyle bu adı almıştır.



İsmi İtalyanca “parlak” anlamındaki “brilliante”den gelir. İtiraf etmese de pek çok kadın için için bir pırlanta takıya sahip olmayı arzular. Ona hep romantik anlamlar yüklenir. Aşkın sembolü olmak düşmüştür ona. Seçiminde de titiz olmanız gerekir. Ağırlığı, parlaklığı, kesimi ve rengi üzerinde iyice inceleme yapmak gerekir. Yoksa onca parayı boşa vermiş olursunuz.

Pırlantanın bir karatı yaklaşık 200 miligramdır. Ancak büyük pırlanta ağır olacak diye bir kural yoktur, yani ağırlığını iyice ölçmek şart. Renkte bakmanız gereken şey şu: En kıymetli pırlanta, en renksiz olandır. Değeri azaldıkça rengi sarıya kaçmaya başlar. Parlaklıkta ise taşın üzerinde ne kadar leke olup olmadığı önemlidir. Doğal olarak taşıdığı bu lekelerin azlığı taşın değerini yükseltir. Pırlantanın kalitesinin kesimi ile de yakından ilgisi vardır. Dolayısıyla usta bir elden çıkmış olmasına dikkat edin.

Pırlanta takılarınızı da altında olduğu gibi ev işi, yüzme, spor gibi aktivitelerde kullanmamanızı önereceğiz. Temizliği için de yine ılık saf suyu tercih etmek en iyisi.


Zümrüt ve Yakut



Zümrüt, yemyeşil ve çok değerli bir taş. Temeli berilyum elementi, sertlik oranı oldukça yüksek. Buna rağmen çok damarlı olduğu için kırılma ihtimali de hiç az değil, o nedenle zümrüt takılarınıza ayrı bir özen göstermenizde fayda var.

Sadakatin ve inancın simgesi zümrüt, takı haline getirilirken özel bir yağın içinde birkaç gün bekletiliyor. Böylece rengi daha bir tok, göz alıcı hale geliyor.

Yakut ise güzelim kırmızısıyla gözleri alan bir taş. Korindum mineralinin kırmızı tonlarından gelir bu renk. Yarı saydam veya opak olarak bulunur. Değişik kesim tarzları ile farklı yakut takılar üretilir. Yine kırılması çok zor olmayan bir taştır, dikkatli taşımanızı öneririz.


Gümüş

Elektriği iyi ileten, oksijen içeren asitler ile tepkimeye giren, İngilizce ismi “silver” yine eski İngilizcedeki “seolfor” kelimesinden türeyen, çok sevdiğimiz takıların tasarımında kullanılan madde. Çok parlaktır ama kararmaya da bir o kadar meyillidir. Bu nedenle birkaç ayda bir sıvı gümüş cilasını pamuk yardımıyla uygulayarak gümüş takılarınızın parlak kalmasını sağlayabilirsiniz. Nemli ortamlardan uzak tutarak da gümüşlerinizin kararmasını geciktirebilirsiniz.


































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Küfür Kullanmayın!