SBS'ye KAÇ GÜN KALDI?

SİTEMİ NASIL BULDUN?

Powered By Blogger

24 Nisan 2010 Cumartesi

Hubble Uzay Teleskobu




click to zoom


İsmini Amerikalı astronom Edwin Hubble'dan alan dünyanın ilk uzay teleskobu, 24 Nisan 1990'da uzay mekiği Discovery tarafından yörüngesine taşınmış, 1 ay sonra da ilk fotoğrafları yollamaya başlamıştı. Hubble, 20 yıl boyunca kendi güneş sistemimizden uzayın en derin noktalarına kadar bilgi verici yüzbinlerce fotoğrafı insanoğluna gönderdi.

Uzayda bakımı astronotlar tarafından yapılacak şekilde tasarlanmış tek teleskop olan Hubble için, sonuncusu 2009 Mayıs'ında olmak üzere 5 bakım uçuşu gerçekleştirildi. İlk servis uçuşu 1993 Aralık'ında Hubble'ın görüntüleme hatasının düzeltilmesi için yapıldı.

Astronomların astrofizik alanındaki temel problemlerine çözüm bulmakta büyük yararlar sağlayan yaşlı teleskop, yaptığı pek çok gözlem sayesinde evrenin genişleme oranı başta olmak üzere birçok alanda çığır açıcı sonuçlar doğurdu.

NASA ve Avrupa Uzay Ajansı'nın ortak çalışması olan Hubble, 2014'te uzaya gönderilmesi planlanan James Webb Uzay Teleskobu faaliyete geçene kadar fotoğraf yollamayı sürdürecek.


İŞTE GOOGLE'IN LOGOSU:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Küfür Kullanmayın!