SBS'ye KAÇ GÜN KALDI?

SİTEMİ NASIL BULDUN?

Powered By Blogger

14 Mart 2010 Pazar

Pi Günü


Matematik'in ünlü terimlerinden olan Pi Sayısı'na ithafen bugün 'Pi Günü' adıyla hatırlanıyor. Yaklaşık 3,14 değerine sahip olan ve 14 Mart'ta denk gelen 'Pi Günü' Google tarafından da unutulmadı...
Yaklaşık değeri 3,14 olan, özellikle geometri sorularında çoğumuzun karşısına çıkmış olan, kimimizin de bulmacalarda rastladığı Pi Sayısı'nın bir özel günü olduğunu biliyor muydunuz? Bu özel güne 'Pi Günü' deniyor. Yaklaşık değeri 3,14159 olduğundan dolayı 3. ay olan Mart ayının, 14. gününde saat 1:59'da kutlanan bu özel günün ismi 'Dünya Pi Günü' olarak belirlenmiştir.
Dünyada ilk 'Pi günü' ise Amerika'da San Francisko Exploratorium'da 1988 yılında kutlanmıştır. Henüz 22 yıllık bir maziye sahip olan ve Türkiye'de ilk başlarda rağbet görmeyen Pi Günü, geçen yıldan itibaren ülkemizde kutlanmaya başladı. Dünyadaki ilk kutlamaya özel olarak kutlama meyveli pasta (fruit pie) ile gerçekleştirildi.
Çeşitli üniversitelerimizde, liselerde, ilköğretim okullarında hatta ana okullarında bu güne özel kutlamalar olurken, pi logosu taşıyan pastalar bu kutlamalarda en büyük rolü taşıyor. İngilizce'de pastanın 'pie' anlamında olduğu göz önüne alınınca neden pasta tercih edildiğinin de bir nedeni var.
Kendisi için de büyük bir öneme sahip olan ve Pi Günü'nü unutmayan Google, ana sayfasında bu güne özel olarak bir doodle hazırladı. Dünyanın imrenerek baktığı ve büyük bir matematik algoritmasından oluşan Google'ın, Pi Günü'nü neden es geçmediği ise gayet net ortada. Çok gizemli bir matematik algoritmasından oluşan Google'ın, Pi gününe neden önem verdiği ise gayet ortada olsa gerek. Google'ın ana sayfasına giren kullanıcılar Pi Günü özel temalı bir doodle ile karşılaşıyor. Bu Logoyu tıklayanlar ise otomatik olarak 'Pi Günü' aramasına yönlendiriliyor.
İŞTE ÖZELLİKLERİ
1- Yaklaşık değeri 3,14159 olduğundan dolayı 3. ay olan Mart ayının, 14. gününde saat 1:59'da kutlanan bu özel günün ismi 'Dünya Pi Günü' olarak belirlenmiştir.
2- Dünyada ilk 1988 yılında Amerika'da kutlanmıştır.
3- Ülkemizde ilk olarak 1997 yılında Manisa ODTÜ Ülkem Koleji'nde kutlanmıştır.
4- Albert Einstein'ın doğum günü de 14 Mart.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Küfür Kullanmayın!