30 Nisan 2010 Cuma
STARSTRUCK
27 Nisan 2010 Salı
:::BAŞLIK:::
SİTEM
ROB GONSALVES
26 Nisan 2010 Pazartesi
UZAYLILAR VAR MI?
Günümüzün Enstein'ı sayılan İngiliz astrofizikçi Stephen Hawking, "Uzaylılar var olabilir, ama insanoğlu onlarla temastan kaçınmalı" dedi. Discovery Channel'de dün başlayan yeni bir programda konuşan Hawking, "Uzaylılar ziyaretimize gelirse, bu Kristof Kolomb'un Amerika'ya çıkmasından çok daha önemli sonuçlar doğurur" diye konuştu. Böyle bir ziyaretin tehlikeli olabileceği uyarısında bulunan ünlü bilim adamı, "Evrimleşmiş uzaylılar, ulaşabildikleri gezegenleri ele geçirip oralarda koloniler kurmayı tasarlıyor olabilir" diye konuştu. Hawking, uzaylıların var olduğu kabul edilecekse, "onların neye benzediğini bilmenin" daha önemli olacağına işaret etti. ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), muhtemel uzaylılara barış mesajı vermek amacıyla 2 sene önce uzaya yayın yaparak Beatles grubunun "Across The Univers" şarkısını dinletmişti. Şarkı 2439 yılında Polaris bölgesine ulaşacak. 68 yaşındaki Hawking, kainat ve yerçekimi konularındaki çalışmalarıyla biliniyor. |
YALITIM VE ENERJİ TÜKETİMİ
Isı yalıtımı dünyamızın doğal kaynaklarını ve dengesini korumaya da yardımcı olur. Böylece doğal kaynaklar geleceğe miras kalır. Isı yalıtımı sayesinde daha az yakıt kullanılacağından atmosfere yayılan karbondioksit ve diğer gazlar azalır. Böylece Dünya'yı tehdit eden sera etkisi ve küresel ısınma da azaltılmış olur.
ISI YALITIM MALZEMESİ DEVAMI
- Ekonomik açıdan uygun olmalıdır.
- Çevreye zarar vermemelidir.
- Hafif olmalıdır.
- Yanmaz olmalıdır.
- Zaman içinde bozulup, çürümemelidir.
- Isı iletkenlik değerinde değişme olmamalıdır.
- Elastik olmalıdır.
- Kolay uygulanabilir olmalı, az fire vermelidir.
- Asitlere ve asit yağmurlarına karşı dayanıklı olmalıdır.
- Böcek ve mikroorganizmalar tarafından tahrip edilmemelidir.
- Aşınma ve paslanma yapmamalıdır.
YALITIM MALZEMELERİ
Isı yalıtımı, sadece soğuktan değil, insanları aşırı yaz sıcaklarından da korumayı amaçlayan bir uygulamadır.
Binalarda ısı yalıtımı;
-Binaların dış cephe duvarlarında, cam ve doğramalarda, çatı ve döşemelerde,
-Tesisat borularında, havalandırma kanallarında, buhar iletim borularında,
- Toprakla temas eden bölümlerinde, katları ayıran döşemelerde,
- Garaj, depo gibi ısıtılmayan bölümlere bakan duvarlarda yapılır.
Yalıtım iki ortam arasındaki ısı alışverişini engeller. Yazın evlerimizin içinin sıcaklığı dışarıya göre daha düşüktür. Bu nedenle ısı akışı dış ortamdan evin içine doğru olur. Kışın durum tam tersi yönde gerçekleşir. Ancak evlerimizde ısı yalıtımı varsa bu ısı akışı engellenmiş olur. Binaların doğru biçimde yalıtılmasıyla %25 - 30 oranında daha az yakıt kullanarak aynı düzeyde ısınabiliriz. Binanın iç kısmını dış kısmından ayıran kapılar, pencereler, duvarlar, çatı gibi temel bölümler binanın kışın sıcak, yazın ise serin tutulması için önemli bir rol üstlenir.
Tüm dünyada bina yalıtımının daha iyi olabilmesi için, birçok yöntem ve malzemeden yararlanılmaktadır. Örneğin, sıcaklık azaldıkça ısı kaybını azaltan kapı ve pencereler veya sıcak bölgelerde kullanılan ve özel bir malzeme ile kaplı olduğu için yalnızca gün ışığını geçiren fakat ısıyı geçirmeyen pencere camları bunlardan bazılarıdır.
Yazın parklar ya da ağaçlık alanlar kent merkezlerinden daha serin olur. Ağaçlar, yapraklarından buhar halinde kaybettikleri su sayesinde havanın sıcaklığında 5'C 'a kadar düşüş sağlayabilirler.
Evlere en kolay ve en ucuz yalıtım ağaç dikilerek yapılabilir. Bahçeye dikilen ağaçlar, evin ısıtılması ve soğutulması için tüketilen enerji miktarını %25 oranında azaltabilir. Böylece kışın evlerimizin sıcak, yazın ise serin olmasını sağlarız.
Soğuk bir bölgede oturuyor ve kışın evimizin sıcak olmasını istiyorsak, sık dallı ve yapraklı ağaçları tercih etmeliyiz. Sıcak bir bölgede oturuyor ve yazın evimizin serin olmasını istiyorsak, seyrek dallı ve yapraklı ağaçları tercih etmeliyiz.
Yalıtım malzemelerinin kullanım alanları birbirinden farklıdır. Örneğin, duvarlarda, pencerelerde ve soğuk hava depolarında kullanılan yalıtım malzemeleri birbirinden farklıdır. Bazen de aynı yer için birden fazla yalıtım malzemesi kullanılır.
ISI YALITIMI DEVAMI
Isı akışını engellemek için plastik, tahta gibi yalıtkan maddeler kullanılır.
Yalıtım için kullanılan malzemelerden bazılarının yapısında hava bulunur. Hava iyi bir ısı yalıtkanıdır. Çünkü havayı oluşturan tanecikler arasında oldukça fazla boşluk vardır. Bu sebeple bu tanecikler arasında ısı iletimi çok yavaş olur.
Yün kışlık giyecekleri yapmak içib en çok kullanılan malzemelerden biridir. Yün lifleri arasında hava vardır. Bu hava sayesinde ısı yalıtımı sağlanır.
Soğuk havalarda kuşlar vücut sıcaklığını korumak için tüylerini kabartır ve tüylerinin arası hava ile dolar. Bu sayede ısı yalıtımı sağlanmış olur. Bazı durumlarda ısı akışını iyice yavaşlatmak için havası boşaltılmış yalıtım malzemeleri kullanılır. Bu boşluklar vakum olarak adlandırılır. Örneğin, çift camlarda ve termosta vakum özelliğinden yararlanılarak ısı yalıtımı sağlanır.
Isı akışı bazı durumlarda yavaşlatılmak istenirken, bazı durumlarda ise hızlandırılmak istenir. Örneğin, ısının ocaktan tenceredeki yemeğe kısa sürede ulaşması istenir. Bu nedenle tencerelerin gövdeleri ısıyı iyi ileten maddelerden yapılır. Fakat ısının tencereden elimizle tuttuğumuz sapına gelmesi istenen bir durum değildir. Bu nedenle tencerelerin sapları ısıyı iyi iletmeyen maddelerden yapılır.
Pişirme amaçlı kullanılan bazı kaplarda amaç sadece kabın ısıyı iyi iletmesi değil, ayrıca pişme kalitesinin de iyi olmasıdır. Örneğin, pişirme amaçlı kullanılan toprak ve seramik kaplar ısıyı kabın her tarafına yavaş yavaş ilettiği için yemek lezzetli olur.
ISI YALITIMI
ISI YALITIMI
ISI YALITIMI
Binalarımız kışın soğur, yazın ise ısınır. Kışın kömür, doğalgaz gibi yakıtlar kullanarak evimizi soğumaması için ısıtır; yazın ise ısınan evimizi klimalarla soğuturuz.
Isı yalıtımı, kışın ısınmak yazın da serinlemek için harcadığımız enerjiyi azaltmak ve daha rahat ortamlarda yaşamak amacıyla binaların dış cephe duvarları, cam ve doğramaları, çatıları, döşemeleri ve tesisatlarında, ısı geçişini azaltan önlemler almaktır.
ISI YALITIMININ FAYDALARI
Yönetmeliklere uygun yapılacak ısı yalıtımı, ısınma veya serinleme amacıyla yaptığımız harcamalardan ortalama % 50 tasarruf ederek yazın serin kalmaya kışın daha iyi ısınmaya imkan sağlar. Dengeli oda sıcaklıkları yaratarak konforlu ve sağlıklı mekanlar oluşturur. Evlerde küflenme, siyah leke ve mantar oluşmasına neden olan yoğuşmayı (terlemeyi) önler. Isı yalıtımıyla ayrıca yakıt tüketimi ve dolayısıyla atık gazlar azaltılarak çevrenin korunmasına katkıda bulunulur.
ISI YALITIMININ KULLANIM ALANLARI (BİNALARDA)
Isı yalıtımı
- Binaların çatı ve duvarlarına
- Toprak temaslı mahallere
- Katları ayıran döşemelere
- Tesisat boruları ve havalandırma kanallarına
- Garaj, depo gibi ısıtılmayan bölümlere bakan duvarlara yapılır.
Ayrıca özel kaplamalı yalıtım camı üniteleri ve yalıtımlı doğramalar kullanılarak kışın pencerelerden oluşan ısı kayıpları azaltılır, yazın binaya güneş ısısı girişi sınırlanır.
ISI YALITIMI NASIL YAPILIR?
Isı yalıtımı evlerimizin çatı, döşeme ve dışa bakan tüm duvarlarına ısı geçirmeyen malzeme uygulanmasıyla yapılır. Pencerelerde de özel kaplamalı yalıtım camı üniteleri ve yalıtımlı doğramalar kullanılmalıdır. Isı yalıtımı binaların içinden veya dışından uygulanabilir. Isı yalıtımının önemli bir unsuru da tesisatların yalıtılmasıdır.
ISI YALITIMININ TÜRKİYE'YE YARARLARI
Hesaplamalar, tüm konutların standart ve yönetmeliklere uygun olarak yalıtılması durumunda, ülkemizin yılda yaklaşık 3 milyar dolar tasarruf yapacağını göstermiştir. Ekonominin canlanması, istihdamın artması, üretim ve uygulama ile birlikte artacak vergi gelirleri diğer önemli faydalar arasındadır.
Bu tasarrufun eğitim, sağlık vb. zorunlu ihtiyaçlarımıza aktarılacağını göz önüne aldığımızda, yalıtımın toplumsal refahımız için de önemli katkılarının olacağı bir gerçektir.
ISI YALITIMININ DÜNYAYA KATKISI
Isı yalıtımı, binaların daha az yakıtla ısıtılmasını sağlayacağından atmosfere yayılan karbondioksit (CO2), kükürtdioksit (SO2) ve diğer gazlar azalır. Böylece atmosferde oluşan sera etkisi, küresel ısınma ve iklim değişikliği ile mücadeleye katkıda bulunulur. Dünyanın ısınması kutuplardaki buzulların erimesine ve iklim değişikliklerine yol açmakta; buna bağlı olarak doğal hayat giderek yok olmaktadır.
25 Nisan 2010 Pazar
ŞARKILAR...
EUROVİSİON 2010
YAKINDA SİTEMİZDE EUROVİSİONDA HANGİ ÜLKE HANGİ SANATÇININ ŞARKISIYLA ÇIKACAK? BUNLARI PAYLAŞACAĞIM. BELKİ ŞARKISINI DİNLETTİRİP YORUMUNUZU DA BEKLERİM.
BU 2009'DUR.